Mlijeko ili sok? Jabuka i orasi - delicija!

Mlijeko ili sok? Jabuka i orasi - delicija!

Jedinstvena delicija koja izgledom podsjeća na mlijeko, a okusom na sok, najjednostavniji je afrodizijak iznimnog okusa, boje i mirisa - prava delicija.

Sastojci: Dvije sočne jabuke, po mogućnosti zlatni delišes, (ne meke brašnaste jabuke) izrezane u četvrtine (bez peteljki), 10-15 polovica oraha.

U sokovnik se naizmjence dodavaju četvrtine jabuka i par polovica oraha, a završava se sa komadom jabuke. (Pazite da ne zaluta komadić tvrde ljuske oraha koji u kolaču lomi zub, a u sokovniku može polomiti sito).

Toči se u visoke uske čaše, može se posipati s par mrvica cejlonskog cimeta.

 
Sokovi bez premca

Sokovi bez premca

I na kraju smo došli do voćnih sokova, a tu VerVita jednostavno briljira. Hladnim prešanjem voće u sok propušta svu svoju aromu, boju i okus. Svaki sok, a naročito sok u kombinaciji od različitog voća, iskustvo je koje se pamti i koje uvijek, baš uvijek miriši na još i na opet. Susret s VerVita sokom naše nepce ne zaboravlja i jednom kad se proba, teško je odoljeti toj maloj kućnoj tvornici uvijek svježe pripremljenog soka. Broj kombinacija je bezbrojan, a sezonsko voće je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji izvor životne energije.

 
Sok od mandarina

Sok od mandarina

Svi imamo iskustva sa sokom od naranče... a sok od mandarine?

Mandarine nisu opstojne kao naranče, od branja do konzumiranja imaju kraći vijek trajanja, a i sok se, zbog specifičnog aromatskog profila, ne daje baš najbolje očuvati u svom izvornom obliku, i stoga se rijetko pronalazi na policama trgovina. Reklo bi se - neuhvatljive su, i dobro je što su takve, mandarine uvijek odišu posebnom slašću i svježinom. Kad ih uhvatimo u njihovoj kasnojesenskoj sezoni i ubacimo u VerVita sokovnik, dobit ćemo izuzetan sok čarobne zlatnonarančaste boje uz ponešto malih mrvica pulpe, svima primamljivog, slatkog okusa.

Naše iskustvo sa mandarinama u soku je slijedeće: čaša soka od mandarine je uvijek prazna... a mandarina u košari nikad dosta!

Na mandarinama se lako mjeri visoka iskoristivost VerVita sokovnika, znatno je veća nego kod centrifugalnih...

 
Nar i jabuka

Nar i jabuka

Sok od jabuke svi dobro znamo. Može se još jednom reći, jabuka uz VerVitu ne daje bistri sok od jabuke, već mutni i prilično gusti sok punog voćnog okusa jabuke.

Boja soka od čiste jabuke se izgubi u sivilu jeseni - zato u sok od jabuke dodajemo rumenilo osunčanog nara. Malo nara, malo jabuke i tako u krug baš kao što VerVita voli... i dobijemo sok koji ima pitak okus jabuke i privlačnu ružičastu boju nara... VerVita spaja najbolje od najboljeg u ovoj dobitnoj slavonsko-dalmatinskoj kombinaciji.

I ovaj sok je najbolje servirati hladan, u koktel čašama posipan s laganim prstohvatom cejlonskog cimeta.

 
Vruća limunada

Vruća limunada

U vrijeme kad gripa, viroza ili prehlada lako zaobiđu oslabljeni imunitet, evo recepta za vrlo moćan, jednostavan i čaroban napitak.

Stavimo grijati vodu kao za čaj. Tanko nožem ogulimo 2 srednja limuna (dovoljno za 2 veće šalice limunade), iscijedimo limune u VerVita sokovniku. U šalice ulijemo vruću vodu do 3/4 šalice, do vrha dolijemo iscijeđeni limun. Pijemo u malim gutljajima tako vruću i obavezno nezaslađenu limunadu više puta na dan, a najvažnija je ona prva, ujutro natašte odmah poslije buđenja.

Vruća, nezaslađena limunada ima višestruko djelovanje: alkalizira tijelo, potiče probavu i izlučivanje toksina, hidratizira tijelo. Brza promjena kemije tijela probudi imunitet - bit ćete iznenađeni kako se u samo par minuta pročiste sinusi i nos, olakša grlo, prostruji krv i životnost u tijelu. Par takvih šalica vruće limunade...

 
Zamjena za kavu: rikola i naranča

Zamjena za kavu: rikola i naranča

2 naranče 5 dkg rikole

Kad jedemo rikolu kao salatu često ne uspijemo dovoljno sažvakati njezina vlakna pa ni ne možemo izvuči sve njezine vrijedne sastojke. Sokovnik to napravi za nas pa je sok od rikole bogat hranjivim tvarima koje možemo lako probaviti i iskoristiti. Kako bi bio još probavljiviji, dobro je tijekom pripreme sok razrijediti s malo vode.

I rikola i naranča odlične su za čišćenje organizma i bogate vitaminom C pa ovaj napitak, koji djeluje kao prava energetska bomba, može biti idealna zamjena za jutarnju kavu. Za razliku od kave koja naglo, ali kratkotrajno podigne enregiju, energija iz voća i povrća je stabilna i dugotrajna.

 
Mediteranski afrodizijak

Mediteranski afrodizijak

sjemenke nara

Od cijelih sjemenki nara, uključujući i koštice u njima, dobit ćeš atraktivni sok ružičaste boje i punog, bogatog okusa.

Obični centrifugalni sokovnici ne mogu samljeti koštice nara i od njega daju vrlo malo rijetkog soka lošijeg okusa i mirisa, što je prava šteta za takvu vitaminsku bombu kao nar.

Hladno prešanje je zapravo jedini način da se od nara napravi sok u kojem će biti očuvani svi vrijedni sastojci, kao što su vitamin C, folna kiselina i drugi moćni antioksidansi.

Za čišćenje nara, kako ne bi bilo nezgodnog špricanja njegovog crvenog soka, oguli plod i izvadi koštice pod vodom.

 
Dalmatinska ljubav - nar i mandarina

Dalmatinska ljubav - nar i mandarina

Sastojci: nar od 1/2 kg, 1/2 kg mandarina

Nar ili šipak, tradicionalna je dalmatinska voćka baš kao i mandarina, prepuna vitamina C.  Potrebno ga je dobro očistiti, kora i pregrade su izuzetno trpkog, gotovo oporog okusa i ne doprinose osebujnoj aromi i okusu soka. Ideju za ovaj recept, originalno rješenje za lako čišćenje nara pod vodom, kao i ideju za naziv ovog soka pronašli smo na forumu sirovahrana.com, evo linka: http://www.sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=43&p=8268

Prema receptu sa tog foruma isprobali smo i očistiti nar i pripremiti sok... i da, to je to, baš kao što i piše na forumu, sok je izrazito atraktivne boje, svojstvenog okusa i osvježavajućeg mirisa, a mljevene koštice nara daju dubinu okusa samog soka.   Radi jedinstvenog procesa hladnog prešanja, jedino VerVita sokovnik može napraviti ovakav sok od nara i...

 
Božićni koktel

Božićni koktel

2 sočne jabuke 10-15 polovica oraha malo cimeta med po želji

U sokovnik idu naizmjence četvrtine jabuka i par polovica oraha i završava se komadom jabuke. Pazi da ne zaluta komadić tvrde ljuske oraha koji u kolaču lomi zub, a u sokovniku može slomiti sito. Cimet i med možeš dodati na kraju.

Dobit ćeš jedinstvenu kremastu deliciju koja brzo podigne čovjeka, a djeluje i kao afrodizijak. Servira se u uskim visokim čašama.

Ljudi koji jedu samo sirovu hranu, uz voće i povrće koriste i orašaste plodove, zbog esencijalnih masnih kiselina kojima su bogati. Hladno prešanje oraha omogućuje nam da bolje asimiliramo vitalne tvari iz njega.

 
Odmor za želudac

Odmor za želudac

crveno zelje mrkva

Kombinirajući mrkvu i crveno zelje, uz dodavanje vode, dobit ćeš sok zanimljivog okusa i boje.

Sok od zelja (zelenog ili crvenog) je tradicionalno poznat kao pravi lijek za sve vrste probavnih smetnji, bogat je vitaminom C baš kao i agrumi, pomaže u izgradnji kostiju i smanjuje kolesterol u krvi. Ljekovitost zelja gubi se kuhanjem.

Mrkva je univerzalni sastojak mnogih sokova od sirovog povrća. Svaki će sok učiniti pitkijim i finijim pa u okusima sokova dobivenih hladnim prešanjem uvijek možemo uživati.

 
 < 1 2