Sirovi party sushi by Zelenarium

 
Sirovi party sushi by Zelenarium

Sirovi party sushi by Zelanarium.com

Ako se spremate za party koji se sastoji od mješovitog društva po pitanju hrane, sirovi party sushi je idealan odabir za sve vas koji želite biti sigurni da će cijelo društvo biti ugodno iznenađeno.

Budući da ne sadržava rižu, bit će gotov znatno brže nego klasični sushi kod kojeg prvo rižu morate prati 15-ak minuta, potom odabrati idealnu mjeru vode, uz idealnu temperaturu i vrijeme kuhanja. Kada (ako) sve to dobro odradite, morate nježno miješati rižu i mješavinu s octom. Prilikom slaganja riže na algu, prsti će vam se dobrano lijepiti za rižu, što će cijeli postupak učiniti sporijim (i ljepljivim). Srećom, sve nabrojane muke po riži u ovom receptu ne postoje smile

Umjesto riže, koristit ćemo namaz od orašastih plodova, avokada i paprike, koji sadržava proteine, dobre masti, djeluje protuupalno, dobar je za srce, mozak, a sushi ćemo puniti svježim povrćem.

SASTOJCI:
LISTOVI SUŠENE NORI ALGE
TAMARI UMAK
WASABI

ZA NAMAZ:
1 ŠALICA ORAHA (CCA 2,5 DCL)
1/2 AVOKADA
1 CRVENA PAPRIKA
1 MALI LJUBIČASTI LUK
1 ŽLICA MASLINOVOG ULJA
1 ŽLICA LIMUNOVOG SOKA
1 ŽLICA TAMARI UMAKA
1/2 ŽLIČICE KURKUME U PRAHU
.
ZA PUNJENJE:
MRKVA
DAIKON
KUPUS
CIKLA
KRASTAVAC
PAPRIKA

PRIPREMA:

  1. Nasjeckajte avokado, crvenu papriku i ljubičasti luk.
  2. U multipraktik ubacite sve sastojke za namaz redoslijedom kojim su gore navedeni  i miksajte dok ne dobijete ujednačenu, ali ne preglatku smjesu. Odložite namaz sa strane dok ne dođe na red.
  3. Sve povrće za punjenje narežite na tanke trakice.
  4. List nori alge prerežite na pola, kao što je prikazano na slici. Položite ga na podlogu za izradu sushija, koju ste prethodno omotali prozirnom plastičnom folijom, tako da ste list približili rubu podloge koji je bliži vama, s glatkom stranom alge prema dolje.
  5. Namaz nanesite u tankom sloju (0,5 cm), od sebe prema daljem rubu alge, ali tako da cca 2-3 cm gornjeg ruba alge ostane nepremazano.
  6. Po sredini namaza poslažite trakice povrća. Ako nemate sve navedeno povrće ili imate neko koje nisam navela, slobodno eksperimentirajte: klice, gljive, zelena salata, rikola, matovilac, …
  7. Umočite prst u vodu te lagano navlažite nepremazani, gornji rub alge, kako bi se na kraju dobro slijepilo.
  8. Presavinite algu od sebe prema gornjem rubu, prstima pritisnite, gurajući punjenje prema sebi i prema dolje, tako da dobijete što čvršći smotuljak. Ako vam je slučajno na gornjem rubu izvirio namaz, uklonite sav višak, a ako ste pretjerali s količinom povrća, slobodno izbacite višak. U protivnom nećete moći zarolati tj. nećete imati dovoljno ruba alge da to sve slijepite.
  9. Za rezanje je ključan iznimno oštar nož, kako biste dobili savršeni rez. Razrežite na pola, pa od svake polovice izrežite tri komada, tj. sveukupno 6.
  10. Ponovite postupke od 4. do 9. za svaku sljedeću rolu sushija, sve dok ne potrošite sastojke.
  11. Servirajte uz tamari umak i wasabi. Sojin umak ne koristim, jer sadrži pšenicu.

Želim vam dobar provod!

 
  Sokovi recepti