‘’Mesna’’ štruca od slanutka

 
‘’Mesna’’ štruca od slanutka

Sastojci:
· 2 srednje velika luka, sitno nasjeckana
· 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
· 1 šalica (100 g) gljiva, sitno nasjeckanih
· 1 šalica / 2 mrkve, sitno naribane
· 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
· 2 šalice (320 g) kuhanog slanutka, ispranog
· 1/2 žličice himalajske soli
· 1 žličica mljevenog papra
· 1 žličica mljevenog timijana
· 1 žlica delikatesnog kvasca
· 1/2 šalice (70 g) krušnih mrvica
· 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
· 2 žlice soja sosa ili tamarija
· 2 žlice paste od rajčica
· 1 žlica senfa
· 1 žličica dimljene paprike

Sastojci za glazuru:
·4 žlice veganskog umaka za roštilj
·2 žličice javorovog ili nekog drugog  sirupa
·1 žlica jabučnog octa
·1 žlica soja sosa ili tamarija 
 Ako nemate ove sastojke, možete glazirati s kečapom

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite masni papir za pečenje u kalup.
Prodinstajte luk, dodajte češnjak na 1 minutu, a zatim gljive. Pirjajte dok gljive ne puste svoj sok i dok lagane ne poprime zlaćanu boju. 
Dodajte ostatak nasjeckanog povrća, slanutak, sol, papar i timijan. Kuhajte 5 – 6 minuta dok sve ne omekša. Stavite u multipraktik i dodajte delikatesni kvasac, krušne mrvice, lanene sjemenke, paradajz pastu, soja sos, senf i 
dimljenu papriku. Pulsirajte da se sve sjedini do homogene teksture. Premjestite smjesu u kalup, ravnomjerno rasporedite i pecite 40 minuta. Napravite glazuru tako da sve sastojke dobro promješate da se sjedine. Nakon 40 minuta pečenja prelijte 
glazuru preko štruce i pecite još 10 minuta. 
Nakon 10 minuta izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije rezanja i serviranja.
 

 
  Sokovi recepti